Аутор текста :Бранко Стевановић, мајстор-гравер
Где се налазе глинене и керамичке плоче са урезаним словима нађене у Винчи и на Бањици?
Не бавим се изучавањем историје писмености и писма, али радим са словима и на словима, па би о овоме требало нешто рећи.
Прећутати све прочитано о винчанском писму само да се нешто не би погрешило или многима замерило можда и јесте најлакше, али не иду баш сви тим путем.
Не знам ко је живео у Лепенском виру 7.000 а у Винчи и на Бањици 5.000 година пре нове ере, али видим да су они били писмени и да су могли своје мисли у глинене плоче утиснути, а у камене уклесати, две стотине генерација пре нас.
За мене је ово било стварно фасцинантно. Читајући мени доступно видео сам да је старост ових натписа утврђена научним методама у иностранству са толеранцијом од око 50 година, што значи да је то стварно тада и било.
То што ми данас као људска цивилизација нисмо у могућности да све написано разумемо и њихове мисли одгонетнемо то је друга прича, на томе би тек требало радити и дати шансу новим генерацијама да то ураде.
Не знам где су сада те глинене плоче ископане у Винчи и са Бањице, волео бих да их видим, како су се они борили са Ж, З и Ф која видим да су постојала.
Да ли је могуће да је неко ове плоче закључао у подрум музеја и кључ бацио у Римски бунар?