ФОРУМ ХРИШЋАНСКИ САБОР СРБИЈЕ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ФОРУМ ХРИШЋАНСКИ САБОР СРБИЈЕ

СВРХА ФОРУМА ЈЕ ДА ОКУПИ ПРИСТАЛИЦЕ ПОВРАТКА ХРИШЋАНСКЕ, ПРАВОСЛАВНЕ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ И ПРОМОВИСАЊЕ УДРУЖЕЊА ХСС.
 
HomeHome  PortalPortal  ТражиТражи  Региструј сеРегиструј се  Приступи  

 

 Докле ће највиши органи рушити уставни поредак Р Србије?

Go down 
АуторПорука
МаксимовићPosts : 10
Join date : 06.06.2009
Age : 69
Location : Kragujevac

Докле ће највиши органи рушити уставни поредак Р Србије? Empty
ПорукаНаслов: Докле ће највиши органи рушити уставни поредак Р Србије?   Докле ће највиши органи рушити уставни поредак Р Србије? EmptyTue Feb 28, 2012 12:36 pm

Преко „слободних медија“ Републике Србије ово, овако нећете чути ни прочитати:
Четири општине са севера косова: Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић су у периоду од 15.02. до 16.02.2012. провеле референдум са референдумским питањем: „ Дали прихватате институције такозване Републике Косово“. Гласало је 26.725 од 35.500 са правом гласа или 75% бирача, 99,74 се изјаснило да не прихвата институције такозване „Републике Косово“.
Ове четири општине су расписале референдум на основу члана 188. Ст. 3. Устава Републике Србије „Оснивању, укидању и промени територије јединица локалне самоуправе претходи референдум“. Кад већ Р Србија није предузела мере из своје надлежности скупштине наведених општина су изгласале референдум, а стрручне службе, благовремено објавиле у Службеном Гласнику тих општина. Рукуводства наведених општина су и била дужна да реализују: 190. Тачка 8. Ст. 3. „Општина се стара о одстваривању, заштити и унапређењу људских и мањинских права као и о јавном информисању у општини.“ На основу Чл. 191. у Статутима наведених општина предвиђено је право и услови за референдум које може да распише локална самоуправа. Ове Статуте је потврдила Скупштина Србије.
Ако је сматрала да ово није легално и легитимно Влада Србије је имала довољно времена и могућности да примени: Чл. 192. „Влада је дужна да обустави од извршења општи акт општине за који сматра да није сагласан Уставу или закону и да у року од пет дана покрене поступак његове уставности и законитости“ што није учињено. А о примени (или промени) резултата референдума искључив је: Члан 12. став 2. Устава: „Право грађана на покраинску аутономију и локалну самоуправу подлеже само надзору уставности и законитости“.
Реаговања надлежних органа почев од председника, па преко председнице Скупштине, до Шефа преговарачког тима Борислава Стефановића могу се подвести у најмању руку под подстрекавање на рушење уставног поретка Републике Србије. Навешћу неке:
- Борис Тадић: „Одржавање референдума на северу Косова и Метохије штетно је за интересе државе Србије. Разумем потребе Срба на северу Косова и Метохије да искажу своју политичку вољу, али не постоји могућност да локалне самоуправе учине више од државе у решавању проблема српског становништва“.
- Ласло Варга (председник Одбора РС за европске интеграције) „Влада је могла да спречи одржавање референдума на северу Косова“.
- Оливер Ивановић (државни секретар у Министарству за Косово): „Одржани српски референдум на северу Косова оставиће утисак у међународној заједници да Влада Србије нема утицај на северу Косова. И онда су Срби на северу сами између три пола. До сада је то било између Приштине и Брисела, а сада се испоставило да ни Београд нема утицаја. Па ко онда може да има утицаја на нас.“
- Борислав Стефановић (шеф српског преговарачког тима у дијалогу са Приштином): „Тај референдум је јако штетан за Србе са Косова. Показује да нико нема утицаја на њих, а они не могу самостално да одлучују о националним питањима, о којима бригу води Влада Србије...Надам се да ће се прикључити преговарачком поступку кад схвате да референдумом ништа нису постигли.“
Славица Ђукић Дејановић није се оглашавала по овако неважним питањима као ни Мирко Цветковић председник Владе Р Србије.
Још о једној вољи грађана ћути државно руководство: „Скупштина Заједнице општина Косова и Метохије је заседала 31.01.2012 у Косовској Митровици и подржала петицију Удружења грађана „Стара Србија“ из Грачанице којом се од председника Србије Бориса Тадића и председнице парламента Славице Ђукић - Дејановић тражи да распишу изборе и на Косову на свим нивоима – од локалних, преко покрајинских и парламентарних, до председничких. Скупштина је једнодушно и једногласно одбацила Тадићев план од четири тачке – рекао је председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Љубомир Краговић.“
Кад нису заузети рушењем уставног поретка највиши државни органи решавају горућа питања опстанка Србије:
- Тадић је Акциони тим за лоцирање и хапшење хашких бегунаца одликовао Сретењским орденим Првог степена – за нарочите заслуге на заштити и унапређењу правне државе. Постхумно је одликовао Златном медаљом Милош Обилић за испољену храброст и дело личног херојства Срђана Алексића, Србина из Требиња који је умро 27.01.1993. године од задобијених повреда кад је устао у заштиту комшије Бошњака кога је напала група насилника.
Намеће се низ питања која ће вероватно разрешити одлуке пре и после избора, пре свега хоће ли Славица Ђукић Дејановић расписати изборе на целој територији Републике Србије што јој Устав налаже, или ће изузимањем дела територије од избора постати сарадник Хашима Тачија у јачању његове такозване државе? Хоће ли Тадић и његове Евро – вехабије прихватити да су на челу народа који је у недостатку њивове одговорности, присиљен да државна питања решава на локалном нивоу. Или ће у складу са награђивањем Акционог тима почети да награђује остале „лидере у региону“ као што је рецимо Едита Тахири „заменик премијера републике косово“!

Славиша Максимовић
Назад на врх Go down
 
Докле ће највиши органи рушити уставни поредак Р Србије?
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
ФОРУМ ХРИШЋАНСКИ САБОР СРБИЈЕ  :: ПОЛИТИЧКЕ ДИСКУСИЈЕ :: Политичка сцена Србије-
Скочи на: