ФОРУМ ХРИШЋАНСКИ САБОР СРБИЈЕ

СВРХА ФОРУМА ЈЕ ДА ОКУПИ ПРИСТАЛИЦЕ ПОВРАТКА ХРИШЋАНСКЕ, ПРАВОСЛАВНЕ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ И ПРОМОВИСАЊЕ УДРУЖЕЊА ХСС.
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQ/УпутствоFAQ/Упутство  ТражиТражи  Листа члановаЛиста чланова  Корисничке групеКорисничке групе  Региструј сеРегиструј се  Приступи  

Share | 
 

 Италијанска хидроелектрана на Ибру

Go down 
АуторПорука
Admin
Admin
Admin

Posts : 229
Join date : 30.05.2009

ПорукаНаслов: Италијанска хидроелектрана на Ибру   Mon Feb 22, 2010 8:36 pm

Завршена студија изводљивости за градњу хидроелектрана на Ибру, потврђено РТС-у у италијанској компанији „Сечи”.

Министар енергетике каже да ће држава зарађивати јер ће та струја бити и до пет пута скупља од комерцијалне.

Италијани планирају изградњу 10 хидроелектрана на Ибру. Студија изводљивости је завршена, потврђено је РТС-у у италијанској компанији „Сечи”, али не износе детаље пројекта за који са ЕПС-ом имају потписан споразум. Заједничка радна група, ових дана усаглашава детаље студије и најкасније до половине марта биће представљена јавности.

Предвиђено је да се мале хидроелектране на Ибру снаге око 110 мегавата, граде на сливу реке од Рашке до Краљева. Нацрт до кога је РТС дошао, предвиђа 14 локација, а градило би се само 10 хидроелетрана.

Становништво тог подручја негодује због нарушавања природних ресурса реке, али и приобаља Ибра. У Министарству енергетике и ЕПС-у тврде да су предвиђене каскадне хидроелектране уклопљене у природни амбијент тог краја и његове историјске споменике.

„Биће омогућено и даље коришћење Ибра за сплаварење као и раније. Биће обезбеђени минимуми потребне количине воде због рибљих стаза”, рекао је министар енергетике Петар Шкундрић.

И стручњаци негативно оцењују пројекат истичући да није добро обновљиве изворе давати на коришћење другим земљама иако то дозвољавају најновије енергетске директиве Европске уније.

Никола Николић из „Енерџи сејвинг групе” каже да директива омогућава да трећа држава инвестира у неку другу државу и да користи њен обновљиви потенцијал енергије, не улазећи у разлоге зашто је то урађено, да ли је политичке или економске природе.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://1xcc.forumsc.net
 
Италијанска хидроелектрана на Ибру
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
ФОРУМ ХРИШЋАНСКИ САБОР СРБИЈЕ  :: ПРИВРЕДА И ЕКОНОМИЈА :: Привреда и економија у Србији.-
Скочи на: