ФОРУМ ХРИШЋАНСКИ САБОР СРБИЈЕ

СВРХА ФОРУМА ЈЕ ДА ОКУПИ ПРИСТАЛИЦЕ ПОВРАТКА ХРИШЋАНСКЕ, ПРАВОСЛАВНЕ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ И ПРОМОВИСАЊЕ УДРУЖЕЊА ХСС.
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQ/УпутствоFAQ/Упутство  ТражиТражи  Листа члановаЛиста чланова  Корисничке групеКорисничке групе  Региструј сеРегиструј се  Приступи  

Share | 
 

 Могућности хришћанске демократије у Србији

Go down 
АуторПорука
MarjanovicPosts : 9
Join date : 18.09.2009

ПорукаНаслов: Могућности хришћанске демократије у Србији   Fri Sep 18, 2009 4:42 pm

Могућности хришћанске демократије у Србији

Поштено је рећи да је политичка идеја хришћанске демократије потпуно непозната у Србији. Но, тако нешто не би требало да превише брине, обзиром да сама та идеја нашем народу не доноси ништа непознато. Хришћанска демократија се у савременој политичкој теорији дефинише као једна од грана политичког конзервативизма, са тим што је реч о конзервативцима који за разлику од тзв. англосаксонских имају снажан осећај за социјалну правду и солидарност са нижим и сиромашнијим слојевима друштва. У том смислу српска варијанта хришћанске демократије треба да се настави на српску политичку и демократску традицију конзервативизма у нашој земљи, која постоји, и коју на неки начин, у условима обновљене демократије, тек откривамо. Али она у тај континуитет са конзервативизмом из демократске традиције Србије, треба да унесе и нешто ново. Једноставно речено хришћанска демократија у Србији треба да значи реализацију социјалних хришћанских идеја и идеала политичког залагања за сиромашније слојеве кроз демократску државу и процедуру.

Хришћанска демократија свако није нешто што би требало значити клерикализацију друштва, владавину свештеника, она свакако није ни покушај стварања теократске или пак фундаменталистицке државе, као што није ни искоришћавање вере у политичке сврхе. Хришћанска демократија није опција, нити нешто чиме би требало оптерећивати СПЦ, јер Црква нема својих покрета, партија. . . нити би требало да Црква преферира хришћанску демократију у односу на друге политичке философије, идеје или опције.

Поставља се питање шта би Хришћанска демократија значила у Србији, данас у 21. веку, у домаћим околностима. То су неколико основних смерница: јачање демократске државе и развој грађанског друштва, заштита и помоћ угроженим породицама у савременом друштву, затим снажна социјална компонента у економији, тј. социјално-тржишна економија или грубо речено социјални капитализам-капитализам који стреми социјалној правди, узимајући обзир потребе радничких слојева у српском друштву. И последње, мада не мање важно – заштиту најосновнијих хришћанских моралних и друштвених вредности у јавној сфери, у условима секуларне државе и секуларног друштва. То су, дакле, четири основна смера и четири основне теме којима хришћанске демократе Србије треба да се баве данас:

- јачање слободне и демократске државе и развој грађанског друштва

- социјална регулација капитализма, јачање социјалне државе

- очување хришћанског (православног) идентитета и наслеђа Србије и српског народа

- заштиту породице и породичних вредности

Наравно, постоји још велики број питања и проблема, али ова су најосновнија. Изградња хришћанско-демократског покрета у Србији, није лак посао и захтева период дугог и преданог рада. Није довољно, а ни добро регисторвати политичку партију и дати јој хришћанско-демократско име, како се то понекад ради, а без икаквог садржаја тих идеја у свом друштвеном и политичком ангажману. Хришћанска демократија није резервисана и не може то бити за само једну партију или за партије уопште. Потребна је читава хришћанско-демократска мрежа да би такве идеје биле реализоване. А у то спадају поред политичара и политичких партија (које су неизбежан субјект) и различита удружења грађана, невладине организације, раднички синдикати, добротворене установе, слободни и независни интелектуалци . . .Ту је сарадња са Црквом и другим верским заједницама. За то је неопходно много тога, што захтева доста рада на дуже стазе. И поред тога треба бити свестан да хришћанско-демократски покрет неше бити одлучујућа снага у земљи, али оно што треба јесте да буде незаобилазан и колико-толико, утицајан фактор у постхришћанском српском друштву у коме живимо. Хришћанска демократија настоји да окупи све слојеве народа и као таква она је народна и отворена за све.

http://www.hriscanskedemokrate.org/tekstovi/post/title/Mogucnosti-hriscanske-demokratije-u-Srbiji
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника
Петар

Петар

Posts : 215
Join date : 02.06.2009
Age : 51
Location : Тара

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Fri Sep 18, 2009 7:19 pm

Господине Маријановицу, пре свега користим прилику да вам се захалим што сте одвојили времена и поставили врло поучан текст на Форумима ХСС, и да вам пожелим добродошлицу .

И поред тога што сматрам да је ваш текст поучан, осећам потребу да вам поставим јендо конкретно питање, а то је,:

ако смо се као особе определили за хришћанство, зашто је потребно да уз њега везујемо демократску идеологију, која је настала као последица безбожнистава код људског рода .

Другим речима ја сматрам да је било какав вид спајања ове две идеологије неприродан и супротности са основним начелима истиског хришћанства .

У Србији постоји и делује политичка странка, која презентује идеологију мешавине демократије и хришћанства, под називом,:

Демо Хришћанска Странка Србије ,

колико је таква идеологија цењена код српског народа као и становника Србије, имате прилике да се уверите сами.

Реално говорећи, дотакли су, заслужено, дно политичке сцене Србије.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://hriscanski-sabor-srbije.weebly.com/
MarjanovicPosts : 9
Join date : 18.09.2009

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Sun Sep 20, 2009 4:15 am

Zahvaljujem na dobrodoslici.

Postoje razlicite forme demokratije. Neke jesu posledica sekularizma ili cak ateizma, a neke i nisu. Na drugoj temi sam naveo konkretan primer srednjevekovnog Novgoroda. Dakle, tamo je postojao oblik demokratskog uredjenja a koji nije imao veze sa Francuskom revolucijom.
Demokratija nije idealno uređenje, niti konačan i završen koncept. Demokratski sistem je dobar, ukoliko se na dobro koristi. Sve može biti na upotrebu i zloupotrebu, pa tako i demokratija. Na nju gledam kao uređenje u kojoj građani mogu slobodno da participiraju u vlasti, da spreče koncetraciju moći i neograničenu vlast manjine, sistem koje može omogućiti vladavinu zakona, smanjivati razlike između bogatih i siromašnih, zaštititi osnovna ljudska prava i dostojanstvo i neprikosnovenost čovekove ličnosti… Demokratija nije cilj, već samo sredstvo za ostvarivanje ovih vrednosti.

Kao sto u tekstu pise hriscanska demokratija je zalaganje za elementarne hriscanske vrednosti u savremenom demokratskom drustvu koje je realnost. Za neprikosnovenost licnosti, porodicne vrednosti, socijalnu zastitu za nize slojeve stanovnistva, zastitu nerodjene dece i legitimnost verskog-hriscanskog pogleda na svet . . . To je u par reci. Dakle nije demokratizacija Crkve, mesanje Hriscanstva i demokratije, demokratija u Crkvi i slicno…Nije rec o sistemu, vec o politickom pokretu.

Inace, ovde na srpskoj vikipediji ima u par recenica, vrlo jasno o ovoj politickoj teoriji i konceptu hriscanske demokratije i o cemu, tacno, je rec.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%88%D1%9B%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0

Takodje, preporucujem i knjigu Mise Djurkovica, Konzervativizam i konzervativne stranke, koja moze da se nadje on line…tu takodje moze da se informise i o modernom konzervativizmu i o hriscanskoj demokratiji kao jednoj od grane te politicke teorije.

http://www.desnica.rs/Konzervativizam%20partije.html
http://www.desnica.rs/Edicija%20odro.html


Sto se DHSS tice, oni su uzeli samo taj naziv i nista vise od toga.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника
Петар

Петар

Posts : 215
Join date : 02.06.2009
Age : 51
Location : Тара

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Sun Sep 20, 2009 1:12 pm

Marjanovic ::


Sve može biti na upotrebu i zloupotrebu, pa tako i demokratija.

Злоупотреба демократске идеологије је основни узрок антипатије већине становника Србије према демократији , поготво већинском и једином конститутативном народу Србије, то јест српском народу јер је управо српски народ најивише и срадао од последица насилног му наметања ове антихрићанске идеологије .

Познато вам је да је српски народ на свим просторима бивсе СФРЈ доживео и једва фозички преживео велико зло и трагедију од стране заступника ове антихришћанске идеологије . Почевши од представника низа политичких странка које су се на овим просторима формирале након "пада" комунизма у бившој СФРЈ , попут представника усташке Хрватске ДЕМОКРАТСКЕ Заједнице или исламске Странке ДЕМОКРАТСКЕ Акције.

Од демократске идеологије ма кава год она да била и како год да се она испољавала,бас као и од нацизма, исламског тероризма и комунизма, српском хришћнаском православном народу може само да се деси зло и трагедија .

Хришћанство само по себи је добвољно организовано , племенито и хумано да му није потребна крпити нити једну другу идеологију .

Управо то чисто изворно хришћанство покрет Хришћански Сабор Србије жели да презентује становницима Србије, а уколико то буде љихова воља и да промене државно урећење и друштвени систем у Србији .

Marjanovic ::
Na nju gledam kao uređenje u kojoj građani mogu slobodno da participiraju u vlasti, da spreče koncetraciju moći i neograničenu vlast manjine, sistem koje može omogućiti vladavinu zakona, smanjivati razlike između bogatih i siromašnih, zaštititi osnovna ljudska prava i dostojanstvo i neprikosnovenost čovekove ličnosti… Demokratija nije cilj, već samo sredstvo za ostvarivanje ovih vrednosti.

Тако ви гледате на демократију, ја поштујем ваш став али сматрам да треба да сагледате реалност и да се запитате како становници Србије гледају на ову идеолошку појаву са обзиром да му ништа доброг није донела, ста више демократски су принципи Србију и њезиним становницима наметнути помоћу уранијумских бомби НАТО пакта, а данас се демократија у Србији одржава помођу диктатире и политичкиских пендрека .
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://hriscanski-sabor-srbije.weebly.com/
Петар

Петар

Posts : 215
Join date : 02.06.2009
Age : 51
Location : Тара

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Sun Sep 20, 2009 1:19 pm

Marjanovic ::
Na nju gledam kao uređenje u kojoj građani mogu slobodno da participiraju u vlasti.

Господине Марјановићу, шта у случају да имате граћана или више њих, који желе да учествује у власти државе а који су отворени сотонисти .

Дали ћете се у том случају и даље залагати за слободу учествовања у власти као демократа или ћете се као истински хришћанин побунити против тога и покушати колико је то у вашој моћи да спречите тај антихришћански чин.?
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://hriscanski-sabor-srbije.weebly.com/
Петар

Петар

Posts : 215
Join date : 02.06.2009
Age : 51
Location : Тара

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Sun Sep 20, 2009 1:25 pm

Marjanovic ::
Inace, ovde na srpskoj vikipediji ima u par recenica, vrlo jasno o ovoj politickoj teoriji i konceptu hriscanske demokratije i o cemu, tacno, je rec.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%88%D1%9B%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0

Ви вашу идеологију темељите на текстовима иш википедије, док ја за разлику од вас своју идеологију темељим на речима Христа Бога и његових Апостола .

То је разлика измеду ваше и моје идеолгије .
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://hriscanski-sabor-srbije.weebly.com/
MarjanovicPosts : 9
Join date : 18.09.2009

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Mon Sep 21, 2009 6:25 am

Rekao bih sustinu. Tacno je da se politicki razlikujemo po mnogim pitanjima ali to ne znaci da treba da budemo neprijateljski raspolozeni jedni prema drugima zbog toga upravo jer delimo istu veru, ako vec nista drugo. To ne znaci da sad treba da se ujedinimo u jedan pokret. Ne. To znaci da ne treba da se napadamo i da se medjusobno smatramo neprijateljima. Mislim da oko toga mozemo da se slozimo. A za ovo ostalo (odnos prema drustvenim pitanjima) neka svako ostane pri svome.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника
Петар

Петар

Posts : 215
Join date : 02.06.2009
Age : 51
Location : Тара

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Mon Sep 21, 2009 11:45 am

Marjanovic ::
Rekao bih sustinu.

Господине Марјановићу, ви сте рекли суштину, а ја бих искористио прилику рекао истину.

Саветујем вам као брат у Христу, да се покајете и одбаците идеологију која тежи да споји нешто што није природно, логички и по Богу спијиво.

То је Христова наука, као наука од Бога дана људском роду да се њом руководи у свом свакодневном животу ,и људска идеологија и филозофија звана демократија, која је у потпуној супротности са науком Христа и Његових Св.Апостола .

Након тога придружите се нашем покрету и постаните члан и активиста покрета истинских хришћана Србије и шире на Балкану .

У покрет Хришћанског Сабора Србије који је у оснивању, сте увек као истински хришћан и идеолог, доборо дошли, али без било каквих оптерећивања и наметања идеологији покрета и њезиних чланова, пропале антихришћанске идеологије и филозофије зване демократија.

Демократију у Србији више нико не узима озбињно јер се иза ње вековима крију политички профитери,преваранти и лицемери.

Било какав вид демократске опције у Србији висе не може да проће, јер су се становницима Србије последњих деценија отвориле очи и сада они сасвим јасно препознају какво се зло крије иза овог појама.

У то ћете се ускоро уверити сами, када будете видели колико ће тобожњих демократских политичких странка и партија, морати да се удруже да би задовољили законске норме потребне за регистрацију у виду странке.

Братски поздрав Петар.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://hriscanski-sabor-srbije.weebly.com/
Петар

Петар

Posts : 215
Join date : 02.06.2009
Age : 51
Location : Тара

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Mon Sep 21, 2009 2:20 pm

Marjanovic ::


То су, дакле, четири основна смера и четири основне теме којима хришћанске демократе Србије треба да се баве данас:

- јачање слободне и демократске државе и развој грађанског друштва

- социјална регулација капитализма, јачање социјалне државе

- очување хришћанског (православног) идентитета и наслеђа Србије и српског народа

- заштиту породице и породичних вредности


Да се осврнем и на овај део вашег текста .

Мој је закључак да се овом проблематиком у друштву можемо бавити као хришћани . Невидим потребе да се овом проблематиком бавимо и као демократе и као хришћани.

Зашто да и онако већ превише политички збуњене становнике Србије као и српски православни народ колективно још више политички збњујемо?
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://hriscanski-sabor-srbije.weebly.com/
Admin
Admin
Admin

Posts : 229
Join date : 30.05.2009

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Tue Sep 22, 2009 1:59 am

Gospodine Marjanovicu , bez obzira sto se Vasi ideoloski stavovi razlikuju od koncepta ovih Foruma, vasi tekstovi nece biti cenzurisani na ovim forumima.

Dakle slobodno nastavite sa postavljanjem vasih tekstova .

Drago nam je sto na Forumima HSS, imamo vise razlicitih hriscnaskih ideoloskih politickih opcija i principa ,neka citaoci odaberu onu koja im ideoloski vise odgovara.

Bratski pozdrav .
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://1xcc.forumsc.net
MarjanovicPosts : 9
Join date : 18.09.2009

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Tue Sep 22, 2009 4:45 pm

Zahvaljujem.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника
Петар

Петар

Posts : 215
Join date : 02.06.2009
Age : 51
Location : Тара

ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   Tue Sep 22, 2009 7:46 pm

У покрету Хришћанског Сабора Србије, избегавамо да употребљавамо реч демократија, уместо ње користимо српску народну реч, :

воља народа или народна воља .
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://hriscanski-sabor-srbije.weebly.com/
Sponsored content
ПорукаНаслов: Re: Могућности хришћанске демократије у Србији   

Назад на врх Go down
 
Могућности хришћанске демократије у Србији
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
ФОРУМ ХРИШЋАНСКИ САБОР СРБИЈЕ  :: ХРИШЋАНСТВО/ДРЖАВА/ДРУШТВЕНО УРЕЋЕЊЕ :: - Србија, уставно хришћанска држава-
Скочи на: